Elke maand neemt onze ervaren Matchmaker & Liefdescoach, Lindsy Gabriel, een belangrijk onderwerp onder de loep bij het vinden en het aangaan van een nieuwe relatie. Deze keer gaat ze dieper in op bindingsangst.
Daten is anno 2023 soms een complexe uitdaging. Het vinden van een oprechte en serieuze partner is al moeilijk genoeg. Soms komen we iemand tegen die moeite heeft met verbinding maken en al snel spreken we over 'bindingsangst'. Maar wanneer is deze angst gerechtvaardigd en wanneer wordt het een excuus om je aan het lijntje te houden? En belangrijker nog, hoe gaan we om met iemand die daadwerkelijk bindingsangst heeft?
Wat is bindingsangst
Bindingsangst is een psychische aandoening die vaak voortkomt uit problemen uit de kindertijd of jeugd, waardoor het voor diegene moeilijk is om betekenisvolle relaties aan te gaan (niet alleen romantische relaties). Het kan ook voortkomen uit eerdere traumatische ervaringen in relaties, waardoor het moeilijk is om opnieuw te verbinden.
De combinatie van bindingsangst en verlatingsangst kan serieuze uitdagingen vormen voor een relatie. Tegenwoordig lijkt het begrip 'bindingsangst' echter een modewoord te zijn geworden, en het wordt soms gebruikt als een excuus voor commitmentproblemen in relaties. Modern daten is vaak onduidelijk, met termen als Friends with Benefits (FWB) en Situationships; wel seks en affectie, niet het relatielabel. Waardoor het aangaan van serieuze relaties wordt uitgesteld en relaties gecompliceerder worden.
Hoe herken je bindingsangst
Als je wilt weten of je toekomstige partner echte commitment issues heeft, let dan op bepaalde symptomen zoals controlebehoeften, vermijding van betrokkenheid, onmogelijkheid om op lange termijn te plannen, een heftig liefdesleven achter de rug, zich snel verstikt voelen in een relatie, wispelturigheid en het vermijden van officiële labels.
Hoe kun je omgaan met bindingsangst
Als je te maken hebt met iemand die bindingsangst heeft, is er nog steeds hoop voor jullie “toekomstige” relatie. Geef je partner de tijd en ruimte om zich comfortabel te voelen in de relatie. Het is essentieel om ook je eigen prioriteiten te herschikken en niet volledig op de relatie te focussen. Geef elkaar de vrijheid om individuele interesses na te streven. Samen leuke dingen doen en laten zien hoe geweldig een relatie kan zijn, kan helpen bij het overwinnen van bindingsangst.
Als blijvende problemen in de relatie door bindingsangst ontstaan, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om deze uitdagingen aan te pakken.
Singlecoach Lindsy Gabriel
In mijn dagelijkse werk als matchmaker zie ik veel succesverhalen, naast de datingtips en advies merk ik dat sommige singles behoefte aan extra begeleiding en ondersteuning hebben.
Als Single & Datingcoach weet ik precies waar je tegenaan kunt lopen als single. Ik begeleid je persoonlijk en succesvol naar een nieuwe duurzame relatie. Mijn coaching is een extra mogelijkheid die de slagingskans behoorlijk vergroot.